- Home
- Elektriciteit
- LED-verlichting
Laatst bijgewerkt:
11 augustus 2020
LED-verlichting
verlichting op LED basis is natuurlijk het doel bij 't GROENE wonen en ik heb alle spots, losse lampen en indirect led strip.
Een vereiste welke ik hieraan stel is natuurlijk een goede lichtopbrengst en als we dan voor RGB gaan dan wens ik ook het volledige spectrum van de regenboog te kunnen simuleren. Nu zijn er vele systemen zeer betaalbaar te koop met een afstandsbediening met de mogelijkheid van een 60-tal voorgeprogrammeerde kleuren, uitgaande van mag niets kosten. Als indirect verlichting heb ik nu 2 strips RGB met WW dus alle kleuren wit maar ook alle kleuren van de regenboog, iedere avond heb ik eigenlijk warm wit aan, met de kerst een keertje bordeaux rood of dennegroen.
Nu gaat LED verlichting 50.000 uur mee tot zelfs 100.000 uur dus waarom bezuinigen op de zo goed als éénmalige aanschafprijs van de LED strips. Dus na enkele telefoontjes kwam ik uit bij een bedrijf uit Leende, het enthousiasme straalde er meteen vanaf en ze hebben een afstandsbediening en controller in hun assortiment welke niet op RGB werkt maar op HSV.
Kleurtint, verzadiging en helderheid zijn de instel waarden i.p.v. rood groen en blauw, hierdoor kunnen ze het volledige kleuren spectrum zonder tussenstappen creëren met een RGB LED-strip, de controller is duur maar ik ben benieuwd of dit aan mijn wensen gaat voldoen zodat ik de verlichting kan creëren welke voor mijn gevoel op dat moment goed is.
Dus binnenkort meer over dit onderwerp en even een link naar de controller van ledtuning.nl
Wat mij opvalt is het enorme prijscontrast tussen led-strip aanbieders, ledtuning is gewoon duur, maar ook goede kwaliteit.
Momenteel test ik een warm/koud wit led-strip van 5 meter 60 led's per meter incl. dimmer, duo-kleur keuzeselector en voeding voor € 70, niet ip68 maar enkel voor binnengebruik dus. Ditmaal bij ABC-LED.nl het LED systeem is mooi in te regelen niet vloeiend maar in kleine stapjes en hierdoor kunt u zelf de lichtsterkte en tint bepalen van uw licht.
Verder is het belangrijk waar ga ik de led-strip of andere verlichting gebruiken, dit met het oog op bescherming van de LED-strip. Deze is te verkrijgen met vrijwel onbeschermd tot onderdompelbaar in water, let hierbij op de IP-waarde.
Welke IP-waarde heeft u nodig:
- IP33 is niet waterdicht enkel bedoeld voor binnen.
- IP65 is spatwaterdicht
- IP67 is waterproof gedurende een beperkte tijd
- IP68 is waterproof
Nu zijn er ook nog verschillende typen LED's
Verschil tussen 3528 SMD LED en 5050 SMD LEDstrips
5050 smd ledstrips worden zo genoemd omdat de afmeting van de afmeting van deLEDs, 5,0 x 5,0 mm zijn. De 5050 leds bestaan uit drie geclusterde lichtvlakken. Deze clustering worden ook wel tri-chips genoemd en hebben een drie maal hogere lichtopbrengst ten opzichte van andere LEDs. De strips zijn te krijgen tot een maximale lengte van 5 meter. Uiteraard is het mogelijk de strip te verlengen. De 5050 smd ledstrips hebben een afmeting van breedte van 10 mm. De 5050 smd ledstrips RGB zijn voorzien van LEDs met de drie primaire kleuren waardoor middels controller alle kleuren zijn te realiseren, behalve warmwit.
3528 smd ledstrips worden zo genoemd omdat de afmeting van de LEDs, 3,5 x 2,8 mm is. De LEDs hebben maar één lichtvlak. 3528 strips hebben een iets lagere lichtopbrengst en stroomverbruik. De strips zijn te verkrijgen tot 7,5 meter.
RGB-leds:
Het verschil tussen 5050 smd ledstrips RGB en 3528 smd ledstrips RGB zit hem in de LEDs.
De 5050smd leds hebben de drie primaire kleuren in een LED (=lees drie zijden) en de 3528 smd ledstrips hebben drie aparte LEDs achter elkaar met elk een primaire kleur.
De 3528 smd ledstrips RGB zijn daardoor minder geschikt voor het creëren van kleureffecten doordat de kleuren (=lees LEDs) verder uit elkaar liggen. De 3528 smd ledstrips zijn 8 mm breed. De leds hebben een afmeting van 3.5 x 2,8 mm.